Növények Napja

Ezen a honlapon az Európai Növénytudományi Szervezet (EPSO) által szervezett "Fascination of Plants Day" nemzetközi és magyarországi programjairól, eseményeiről szerezhetők információk.

Jelentkezés: fopd.hu@gmail.com

 

 

 

   Május 18.

 

    "Fascination of Plants Day" - FoPD

 

   "A Növények Napja" 

 

 A növények a napfény energiáját cukorrá alakítják és ennek köszönhetően az élő anyag, a biomassza, elsődleges előállítói a Földön. Ennek a jelentőségét mi sem jelzi jobban, minthogy az állatvilág és az emberiség táplálékát, közvetlenül vagy közvetve, a növények biztosítják. A növények bolygónk szinte minden lehetséges élőhelyét benépesítették és a különböző körülményekhez alkalmazkodva hihetetlen változatosságra tettek szert: a bolygónkon élő növényfajok számát jelenleg mintegy 250 000-re becsülik. Az Európai Növénytudományi Szervezet (European Plant Science Organisation (EPSO), Brüsszel - www.epsoweb.org) égisze alatt elsőként 2012. Május 18-án került megszervezésre egy speciális, a növényekkel foglalkozó tematikus nap, melyet 2013-ban, majd eztkövetően minden második évben, egy hasonló követ.

 

Nyílván sokakban megfogalmazódik a kérdés, miért indult el ez a kezdeményezés.  A növények szinte mindenütt jelen vannak, nap mint nap találkozunk velük, miért van akkor szükség a figyelmet, ha csak egyetlen napra is, fokozottan rájuk irányítani. A növények jelenléte annyira  természetes számunkra, hogy sokszor bizony észre sem vesszük őket és meg sem fordul a fejünkben, hogy mennyire fontosak a számunkra. Ha sorba vennénk a minket körülvevő tárgyakat, anyagokat, megdöbbennénk, hogy milyen sok származik közülük közvetlenül vagy közvetve növényekből. Egyértelműen ilyen minden ami fából, papírból, pamutból van, de arra már nem mindenki gondol, hogy a gyógyszerhatóanyagok kb. 80%-át növényekben fedezték fel. Növényi eredetű energiahordozóink nagy része (elsősorban a kőszén, de a kőolaj és a földgáz jelentős része is, nem is beszélve a napjainkban egyre elterjedtebb bioüzemanyagokról). Minden táplálékunk közvetlenül vagy állatok közvetítésével növényekből származik és az oxigént, amit belélegzünk, szintén a növények állítják elő.  Növények alakítják a természeti környezetünket is, létrehozva a többi élőlény fennmaradását biztosító vegetációkat. Ezentúl, még az általunk a környezetbe juttatott szennyező anyagok jórészét is képesek kiszűrni a vízből, talajból, levegőből. A növények fontossága ellenére a növényekkel foglalkozó tudományok társadalmi támogatottsága alacsonynak mondható. Míg igen nagy anyagi és szellemi ráfordításokkal kutatjuk egy-egy betegség lehetséges gyógymódjait, nem fordítunk kellő figyelmet arra, hogy ezek a betegségek részben megelőzhetőek lennének a megfelelő mennyiségű és egészséges táplálék, a tiszta víz és levegő, és a természetes  környezet biztosításával.  Ebben a vadon élő és a termesztett növények egyaránt nagy segítségünkre lehetnek, de ehhez minél jobban meg kell ismernünk őket és életkörülményeiket.  Méltán állíthatjuk, hogy a növények alapvetően meghatározzák a természeti környezetünk és a magunk jólétét és egészségét, és hosszútávon rajtuk áll a fennmaradásunk ezen a bolygón. Az Európai Növénytudományi Szervezet (EPSO) célja, hogy növényekkel kapcsolatos programokon keresztül ráirányítsa erre a tényre, és a növényekkel foglalkozó tudományok fontosságára, az emberek figyelmét. 

 

 

Várjuk a felhíváshoz való csatlakozásra mindazokat, akik hozzá tudnak járulni a programok sikeréhez. Kérjük az érdeklődőket, lépjenek kapcsolatba a nemzeti koordinátorokkal, akiktől további információkat és segítséget kaphatnak a csatlakozással kapcsolatban.  Szeretnénk, ha a média is szerepet vállalna az akció sikeressé tételében. A kezdeményezés keretében lehetőségük nyílik arra, hogy megismerjék, és tudósokkal, farmerekkel, politikusokkal és vállalkozókkal megvitassák, a növénytudomány legújabb vívmányait és azok alkalmazásának lehetőségeit. A “Fascination of Plants Day” (“Azok a Csodálatos Növények” Nap, vagy röviden "A Növények Napja") le kíván fedni minden a növényekkel kapcsolatos területet: a tudományos kutatást, a növénytermesztést, a kertészetet, az erdészetet, a növénynemesítést, a növényvédelmet, az élelmiszeripart és táplálkozást, a takarmányozást, a környezetmegőrzést, a klímaváltozással szembeni küzdelmet, az “intelligens”  biotermékek előállítását, a biodiverzitást, a fenntarthatóságot, a megújuló energiaforrásokat, és a növényekkel foglalkozó oktatást és művészetet.

 

 

 

 

Elérhetőség: 

 

 Dr. Fehér Attila és Dr. Györgyey János nemzeti FoPD koordinátorok

 

 Szegedi Tudományegyetem, Növénybiológiai Tanszék

6726 Szeged, Közép fasor 52.

 MTA Szegedi Biológiai Központ, Növénybiológiai Intézet

 

6726 Szeged, Temesvári krt. 62.

 

 

 

email: fopd.hu@gmail.com

 

 

 

További információk:

 

 http://www.facebook.com/FascinationOfPlantsDayMagyarorszagon

 

 

 

 Weblap látogatottság számláló:

Mai: 11
Tegnapi: 9
Heti: 20
Havi: 26
Össz.: 64 050

Látogatottság növelés
Oldal: Az akcióról
Növények Napja - © 2008 - 2021 - novenyeknapja.hupont.hu

A Hupont.hu weboldal szerkesztő segítségével készült. Itt Önnek is lehetséges a weboldal készítés.

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »